Pages - Menu

1.4.11

Minyak Naik Lagi, Ron 97 Naik 20 Sen

Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 dijual dengan harga baru pada RM2.70 seliter, kata Timbalan Presiden Persatuan Penjual Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM) Datuk Zulkifli Mokti.

Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.  Zulkifli berkata peningkatan sebanyak 20 sen itu berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia kepada US$114 setong minggu ini berbanding US$105 minggu lalu.

"Kenaikan harga minyak mentah itu berikutan krisis di Timur Tengah," katanya ketika dihubungi. Zulkifli juga berkata harga minyak mentah dijangka terus meningkat berikutan situasi di Asia Barat itu yang mungkin berterusan.

Pada 31 Januari lalu, harga RON 97 yang diapungkan mengikut harga pasaran semasa meningkat 10 sen kepada RM2.50 seliter. Ini kali kelima harga petrol gred RON97 dinaikkan sejak harganya diapungkan dan adalah kenaikan kedua tahun ini sejak 31 Januari lalu. Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi. {Malaysiakini}

Azhan: Jangan naik minyak sudah la ya....krisis Libya minyak naik? Atau Piliihan Raya minyak naik...cari bekalan selesa masa hadapan ('',)

5 comments:

 1. bukan kah kita juga pengeluar minyak?

  ish ish ish...

  tak patut..tak patut.. :)

  ReplyDelete
 2. bagus naik,supaya barang boleh naik dan rakyar pun naik agin.

  ReplyDelete
 3. biel minyak nak jadi RM3.50 seliter...haiyaaaaaaaa

  ReplyDelete
 4. nasib baik aku guna ron 95 n naik moto jer...huhu~

  ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...