Pages - Menu

17.2.11

Selawat Tanda Kasih Pada Kekasih


Salam untuk semua, moga dirahmati-NYA ('',)

Apakah tanda kasih pada kekasih? Tanda kasih pada kekasih apabila bibirnya sentiasa menyebut-nyebut nama kekasihnya manakala di hatinya pula sentiasa merinduinya. 

Perbanyakkan selawat dan salam untuk baginda Nabi SAW sebagai tanda kasih padanya, jujungan yang mulia dan dimuliakan Sang Pencipta. Moga hari Jumaat ini  kita dilimpahkan barakahnya ('',)

3 comments:

 1. insyaallah...sama sama lah kite berselawat junjungan kite kekasih ALLAH

  ReplyDelete
 2. Hadith:

  Nabi s.a.w bersabda: "Sesungguhnya ada bagi Allah satu Malaikat yang diberikan kepadanya kuasa mendengar ucapan hamba-hamba Allah semuanya, maka tidak ada seseorang pun yang mengucapkan sesuatu selawat kepadaku melainkan Malaikat itu menyampaikannya kepadaku."[Ammaar bin Yasir r.a]

  Huraian Dan Pengajaran Hadith:

  i) Ucapan selawat dan salam kepada Rasulullah s.a.w adalah satu ibadat yang sangat dituntut dari setiap umat Islam dalam setiap masa.

  ii) Ia sebagai menandakan ingatan, cinta dan kasih terhadap baginda di mana jasa dan pengorbanan baginda amat besar sekali terhadap Islam dan perkembangannya.

  iii) Orang yang tidak membiasakan dirinya dengan berselawat adalah dianggap sebagai orang yang tidak mengenang budi (tidak menyanjung) baginda sehinggakan syarak melabelkan mereka sebagai orang yang bakhil.

  iv) Disebabkan besarnya fadhilat berselawat tersebut, maka Allah S.W.T telah menetapkan malaikat yang khusus bertugas sebagai penyampai selawat yang diucapkan terus kepada baginda.

  ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
  //__l_l_,\____\,__
  l_---\_l__l---[]lllllll[]
  _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
  http://firestartingautomobil.blogspot.com/
  http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...