Pages - Menu

18.12.11

Mandala Dunia Kedua Karya Akhir Azizi Hj Abdullah

Salam untuk semua, moga dirahmati

Beberapa hari lepas, aku lepak2 jap kat kedai buku…tengah sale banyak juga…selalunya sebulan sekali aku akan singgah juga tengok2 judul2 baru…kadang2 tak beli pun…cuma survey awal..hehe. Alhamdulillah aku beli beberapa jenis buku…tentang agama, politik, sosial dan terakhir sebuah novel…

Novel ini adalah novel ketiga aku…hehe.sebab aku bukanlah pembaca novel yang tegar…cuma kali ini aku terpaku seketika…melihat sebuah nama besar sastera yang jarang mendapat tempat…tapi punya jasa yang besar pada masyarakat…Allahyarham Ustaz Azizi Haji Abdullah…aku kenal nama ini melalui pembacaan politik sahaja…tapi aku tidak pernah membaca sebarang karya sasteranya lagi…novel ini adalah cetusan terakhir beliau…biarlah aku ada sebuah buku karangannya sekalipun beliau sudah pergi meninggalkan kita…

Pertama kali aku membelek2…terus terpaut…tinggi sungguh kalimat2 yang digunakan oleh penulis…hampir sahaja beberapa perkara yang aku tidak fahami…perlu beberapa hari untuk membedah dengan baik buku tersebut…yang berminat boleh terus dapatkannya di pasaran =)

Al Fatihah buat penulis yang penuh jasa, Allahyarham Azizi Haji Abdullah

Sinopsis

Sebuah khemah daif di tengah belantara Banjaran Titiwangsa - ini mandala mereka.

Sepasang manusia yang asing, Jone dan Sima, disatukan oleh takdir apabila kasih yang dicintai dikhianati.

Mereka yang tinggal bersama, di mandala ini, yang dianggap 'Shangri-La' yang diimpi, jauh daripada sesat dunia, juga pincang nafsu manusia.

Namun, nafsu itu juga yang mengkhuatirkan mereka. Jone sudah lama meninggalkan tuhannya di kota. Kini hanya pegangan moral menjadi dindingnya. Sima pula berbentengkan iman, cuba memahami  lebih dalam keesaan Tuhan. Antara moral dan iman juga nafsu, siapakah pemenang?

Mandala hijau ini membuatkan mereka mempercayai kehidupan semula. Kecintaan kepada kehijauan mengakrabkan mereka. Namun, saat mandala kedua mereka mula bercambah kasih dan subur, Banjaran Titiwangsa bergegar!

8 comments:

 1. Memang pernah baca banyak karya Azizi. Banyak pengajaran dan sindiran di dalam setiap karyanya..

  Tajuk entri terbaru di blog JR: "Berita Seram Tentang Ifa Raziah"

  ReplyDelete
 2. menarik, kena note nie, terima kasih.

  ReplyDelete
 3. aiyooo...sungguh tinggi gaya bahasanya

  ReplyDelete
 4. erm...... tak pernah baca la, anyway bro menarik entri ni,

  ReplyDelete
 5. suka karya azizi. bahasanya cantik dan mudah

  ReplyDelete
 6. Salam cikgu Azhan :) ,maaf lama x bertandang kesini.Terpanggil dengan nama besar "Azizi Abdullah" saya antara orang yang suka membaca coretan hatinya dalam blog beliau dan sama seperti Azhan ,saya bukan kaki Novel tapi sempat membaca beberapa buah cerpen beliau.

  Asa rindu nak baca coretan hatinya kat blog sekarang.Al fatihah untuknya..

  ReplyDelete
 7. weeee
  cm bessstt
  lame jugk x beli novel
  hehehehee
  bole belii ni :))

  ReplyDelete
 8. ada quote yg best2 tak dlm novel tu? nnt share la.. heheh..

  AL-FATIHAH~~

  ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...