Pages - Menu

20.3.11

Info Sihat: Bahaya Radiasi Telefon Bimbit (Video)

Salam untuk semua, moga ceria2 ('',)

Kemungkinan ramai sudah tahu akan perkara ni, radiasi antara telefon apabila buat panggilan memang sangat tinggi gelombangnya sehinggakan sampai boleh masak makanan. 

Kajian sains sudah lama membuktikan bahawa antenna yang dipakai pada telefon bimbit itu boleh mendeposit atau menyampaikan radiasi (RFR) pada badan manusia, boleh menembusi tisu manusia, apatah lagi menembusi otak manusia yang sudah pasti organ manusia paling lembut dan paling sensitif.

Penyelidikan yang disiarkan akhbar The Independent menunjukkan penggunaan telefon bimbit sebelum tidur menyebabkan orang ramai mengambil masa lebih panjang untuk tidur dan kurang mendapat tidur selesa, sekali gus menjejaskan kemampuan tubuh memperbaiki kerosakan yang dialami pada siang hari.

Saintis merumuskan: "Kajian menunjukkan ketika pendedahan kepada frekuensi 884 'megahertz' membolehkan isyarat tidur disalurkan dan dipercayai penting untuk pulih dari kerosakan pada siang hari, terjejas."

Mengikut satu carta yang disediakan dalam sebuah laman web tajaan CNET, 10 jenis telefon bimbit di Amerika Syarikat yang dianggap hampir ke tahap merbahaya (tapi masih lagi di bawah paras maksimum yang ditetapkan oleh FCC) adalah seperti berikut -
(a) Ericsson T28 World – kadar SAR 1.49
(b) Nokia 5170i – kadar SAR 1.49
(c) Nokia Digital 5160 – kadar SAR 1.45
(d) Nokia 5170 – kadar SAR 1.45
(e) Denso TP 2200 – kadar SAR 1.44
(f) Samsung Uproar – kadar SAR 1.437
(g) Nokia 6162 – kadar SAR 1.42
(h) Nokia 6185i – kadar SAR 1.41
(i) Qualcomm QCP – 1960 – kadar SAR 1.41
(j) Kyocera QCP-6035 – kadar SAR 1.41

Tapi kat Malaysia, tidak pula dinyatakan kadar radiasi telefon bimbit ni.

Jom saksikan video yg melibatkan pggunaan handphone ni



Masak pop corn pun boleh?



Masak stek daging utk dinner?

8 comments:

  1. oh tidak. dashat giler.
    guna burung merpati lahh kalau mcm tu. hehehe

    ReplyDelete
  2. yang jagung tu sumpah tak boleh blah.. mmg bahaya tenology, tak kira la ape2 pon, but bear the effect la, kalo nak guna sgt..

    ReplyDelete
  3. perhhh..biar betol....nsib baik mina xpkai enset jenis tu....


    letak kat kepala time tdo pun bahaye jgk kan...huhuhu...

    ReplyDelete
  4. pergh.. menakutkan betul.. huhu..

    ReplyDelete
  5. dahsyat gile la.. agak2 xde gas nak memasak, guna handphone pon ok gak.. hehe..tp xsangke tol.. kuat gak kesan hp nie.. hurmm.. mujur cik rimau suke ckp gune handsfree.. n nsb baik jugak fon cik rimau xtrmsuk dlm senarai kat ats.. hehe

    ReplyDelete
  6. erk dah la selalu guna..cmne ni takut je

    ReplyDelete
  7. I think that is right bout that. Nice info and thanks. Need to get in google feed.

    online pharmacy

    ReplyDelete
  8. Great work keep it coming, best blog on earth

    cheap nolvadex

    ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...