Pages - Menu

2.3.11

Aku Ini Ultras Atau Tidak!!!


Salam untuk semua, moga dirahmati-NYA ('',)

Aku ni tergolong dalam Ultras ka? Apa itu ultras ya..? Ultras sebenarnya sebuah kumpulan penyokong bola sepak yang fanatik dengan trademark yang tersendiri dan unik! Di Malaysia ni yang terkenal adalah Ultras Malaya. Ultras Malaya sebenarnya telah wujud sejak 2007, geng ni mula terkenal sejak Malaysia memenangi Piala Suzuki yang lepas.

Saya ni ultras beginner mungkin ('',). Sangat minat terhadap sukan bola sepak sejak kecil. Seingat saya usia 5 tahun saya sudah dibawa ke stadium, walaupun pada waktu tu tak faham apa benda pun bola sepak. Waktu tu orang bangun bersorak, aku pun  ikut sama bersorak. Stadium yang menjadi kebanggaanku adalah stadium keramat Hijau Kuning, Stadium Darul Aman, Yeah!

Baru2 ni pasukan Kedah menentang Selangor di S.Alam, kalau diikutkan saya sangat sibuk dengan macam2 hal, berusaha siapkan kerja lebih awal, semata2 nak luangkan masa di stadium pada malam tu. Semangat nak tengok bola punya pasal, beres segala tugasan untuk hari esoknya. Yang mengecewakan adalah permainan pasukan Kedah, semakin lama semakin merudum. Mungkin semua dah sedia maklum apa punca sebenarnya, malas nak bincang di sini...tunggu dan lihat sahaja lah prestasi pasukan untuk musim ni.

Duit pun habis, hati pun sakit, Huh! Ultras!! Sokongan tidak berbelah bahagi.hehe. Jom kenali siapa gerangan geng2 Ultras Malaya ni...Ingat, setiap negeri sekarang ada Ultras negeri masing2! Moga Ultras menjadi salah satu medium perpaduan penyokong! Tahniah Malaysia. Sekalipun ultras liga luar negara, jangan lupa liga tempatan. Maju sukan untuk semua ('',)

1. PAKAIAN: Sentiasa memakai pakaian yang berindentitikan MALAYSIA apabila ke stadium. Memakai jersey MALAYSIA, kalau tiada jersey Malaysia bolehlah memakai pakaian yang berwarna hitam (Hitam sinonim dengan pergerakkan ULTRAS), kalau tiada kedua-dua di atas, bolehlah memakai jersey pasukan negeri masing-masing. DiHARAMKAN sama sekali untuk memakai jersey pasukan/kelab LUAR NEGARA. Ingat kita datang sebagai rakyat MALAYSIA bukan rakyat England ker? Rakyat Spain, Rakyat Jepun ker? Rakyat Brazil etc

2. MUFFLER: Sila bawa Muffler. Muffler merupakan ciri-ciri penting seorang ULTRAS. Muffler penting untuk kita melakukan pelbagai aksi dan gaya sokongan apabila kita di stadium kelak.


3. BENDERA: Bendera Malaysia juga salah satu elemen penting.


4. KASUT: Sila pakai kasut. Benda ini wajib untuk sebagai imej penyokong yang yang berpakaian kemas dan cantik atau faktor kesemalatan juga. NO SELIPAR dan SANDALS.


5. BERDIRI: sebagai seorang ULTRAS, mereka perlu berdiri sepanjang 90 minit perlawanan. Ini adalah cara sokongan semua ULTRAS di seluruh dunia.


6. MENYANYI: Kita perlu menyanyi tanpa henti sepanjang 90 minit perlawanan berlansung tanpa dipengaruhi apa jua keputusan. ULTRAS menyanyi berpandukan Chants/Lagu yang diarahkan dan diketuai oleh Capo ULTRAS.


7. PATUHI ARAHAN KETUA: Di stadium, ULTRAS sentiasa patuh pada arahan CAPO. CAPO ini yang akan bertindak selaku ketua untuk memberikan arahan dan gaya bentuk sokongan kepada pasukan. CAPO jugalah akan mengetuai nyanyian Chants/Lagu


8. CURVA: Apabila berada di dalam stadium, ULTRAS akan memilih untuk duduk dikawasan berhampiran belakang sisi pintu gol, dinamakan CURVA. CURVA inilah tempat yang paling sesuai dan selamat untuk menjalankan aktiviti ULTRAS yang aggresif. Curva jauh daripada penonton biasa, golongann keluarga dan kanak-kanak.


9. DILARANG MEMBALING OBJECT: Sila menjadi penyokong yang berdisplin. Jaga tingkah laku anda. Jaga imej penyokong ULTRAS. Jangan sesekali cuba membaling object ke dalam balapan, longkang mahupun padang. Tingkah laku ini hanya dilakukan oleh PENYOKONG BODOH lagi tak BERTAMADUN. Mereka ini semua adalah LALANG di stadium, sila jauhi sikap buruk ini. Jikalau anda gagal mematuhi, kami tidak sesekali teragak-agak untuk menangkap dan menghantar anda kepada pihak bertanggunjawab.


10. EMOSI: Sebagai seorang yang berjiwa ULTRAS paling penting untuk menjaga emosi! Walaupun pasukan kita bermain tidak seperti yang diharapkan mahupun keputusan yang tidak memihak kepada kita, tetapkan sokongan tidak berbelah bahagi kepada pasukan walau apa jua keadaan. Nyanyian lagu-lagu semangat penting untuk menaikkan semangat juang dan moral pemain.


11. AMBIL TEMPAT: Bila duduk bersama kami sila ambil tempat masing-masing iaitu dikawasan kerusi tempat duduk penonton, bukannya bersidai di kaki lima. Tempat itu khas untuk Capor Ultras dan orang-orang kuat Ultras untuk ketuai nyanyian dan formasi pergerakkan. Kalau nak menempel kat situ, silalah pergi ke pintu lain. Bukit Jalil besar dan 100k capacity, banyak lagi ruang untuk menyemakkan diri. Tetapi bukan di situ, kami mahu pergerakkan ini tersusun rapi dan cantik.


12. FLARE & SMOKE BOMB : Penyalaan suar atau pun bom asap hanya perlu bila mendapat arahan dari ketua. Jangan memandai-mandai untuk bakar sendiri. Bila ditangkap pihak berkuasa kami tidak akan bertanggungjawab. Kalau nak bakar sendiri pergi sertai kumpulan lain dan tempat lain. Kami tidak mahu cara sokongan ini "well organized" baru orang tidak akan pandang serong. Sebab itu serahkan pada yang arif tentang bab ini.


13. Sila patuhi arahan semua diatas, barulah anda layak digelar seorang ULTRAS dan layak untuk berjuang bersama-sama ULTRAS MALAYA. Sekian~


sumber asal :
Ultras Malaya

5 comments:

 1. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
  //__l_l_,\____\,__
  l_---\_l__l---[]lllllll[]
  _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
  http://firestartingautomobil.blogspot.com/
  http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Semuanya fanatik
  Fanatik, fanatik
  Fanatik
  Fanatiknya duniaku
  Segalanya fanatik
  Fanatik, fanatik
  Fanatik
  Fanatiknya duniaku
  Ku katakan oh…

  ReplyDelete
 2. Saya minat Ultraman jer hhuhuhuh  * Boleh email saya nama domain dan nama syarikat hosting yang beli domain tu.Kalau boleh email nombor hp sekali

  Email saya : miecyber@ gmail.com , 0196641869

  Insya Allah,saya cuba membantu...


  Tatu

  ReplyDelete
 3. hehehe..minat bola jgk......
  tp pernah pergi sekali je kat staium...hehehe

  ReplyDelete
 4. xminat bola...cuma ikuti prkembangan bila ada prlawanan trtentu...

  ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...