Pages - Menu

6.5.11

Hidup Sihat Cara Rasulullah

Salam untuk semua, moga dirahmati-NYA =)

Ikut nabi, nabi kan model terbaik manusia. Selalu saja dengar ayat tu, tetapi jarang2 yang ikut pun, termasuk lah saya ni. Ish2, bak kata orang tua2, hidup ni jangan dok cari penyakit. Yang tak elok tu nak buat sangat kan...? Betul tak? Mengaku ja la.hehe. Takpa lah, bagi tuan rumah ja mengaku =) Jom layan (bukan layan baca saja, ikut2 sama ya) info sihat cara Rasulullah.

Berikut adalah beberapa cara hidup sihat yang baginda amalkan.

1. Selalu bangun sebelum subuh.
Baginda mengajak umatnya untuk sebelum bangun subuh dan mengerjakan solat sunat, solat subuh secara berjemaah. Hikmahnya ialah mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta menajamkan akal fikiran.

2. Aktif menjaga kebersihan.
Baginda selalu bersih dan rapi. Setiap khamis atau jumaat, baginda akan mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

3. Tidak makan berlebihan.
Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk tiga benda, udara, air dan makanan. Kebaikan berpuasa yang diwajibkan untuk umat islam adalah untuk menyeimbangkan kesihatan, baginda juga selalu berpuasa sunat. Sabda Rasulullah s.a.w “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (sampai kenyang)”

4. Gemar bejalan kaki.
Baginda berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan rumah sahabat. Dengan berjalan kaki, peluh akan mengalir liang roma terbuka dan peredaran darah menjadi lancar dan baik untuk mencegah penyakit jantung.

5. Tidak pemarah.
Marah itu dari syaitan, segerlah mengambil wuduk dan solat 2 rakaat bagi ketenanan dan menghilangkan gundah hati. Kekuatan muslim bukan terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kekuatan dan kebersihan jiwa. Muslim yang baik juga adalah mereka yang mampu mengawal sifat marah kerana itu sebahagian dari cara hidup sihat rasulullah.

6. Optimis dan tidak berputus asa.
Sikap optimis akan memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu memperbanyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakal kepada Allah s.w.t

7. Tidak iri hati.
Cara hidup sihat rasulullah seterunya ialah menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, sikap iri hati perlu dihindarkan.

8. Pemaaf.
Sifat yang dituntut bagi mendapatan ketenteraman hati dan jiwa. Memaafkan orang lain akan dapat membebaskan diri dari dibelenggu rasa bersalah. Apabila kita marah, sifat marah itu akan melekat dalam hati. Jadilah pemaaf untuk membersihkannya. Bahagia sebenarnya bukan mendapat, tetapi memberi.

Sumber : Ustz Mohd Zawawi Yusoh (Harian Metro 26 Februari 2010)

9 comments:

 1. Semuga saya dapat mencontohi semua yang Rasullulah lakukan itu..

  Tips Kejayaan

  ReplyDelete
 2. IsnyaAllah, semoga dipermudahkan utk kita semua.

  ReplyDelete
 3. ade setengah-setengah dah buat..ade setengah-setengah kene baiki lagi..insyaAllah klo ade semangat boleh kot amal semua skali..

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum,

  Saya layan baca,
  InsyaAllah ikut ama-sama juga.

  ReplyDelete
 5. Nabi Muhammad S.A.W manusia paling sempurna...

  ReplyDelete
 6. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
  //__l_l_,\____\,__
  l_---\_l__l---[]lllllll[]
  _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  " Antara kau dan aku
  Blog ini sebagai pengantara”
  http://firestartingautomobil.blogspot.com/
  http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

  Selamat Hari Ibu...”Mummy I love You”...
  ~~~~~~~@@@~~~~~~
  Demi sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari Akhirat, serta ia pula menyebut dan memperingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)(Al-Ahzab: 21)

  ReplyDelete
 7. salam kenal...

  cara hidup Nabi merupakan cara yang TERBAIK...

  ReplyDelete

Terima Kasih kerana sudi memberikan pendapat,nasihat dan kritikan, moga dirahmati-NYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...